Despre teama, frici si anxietate. Cum le recunoastem si cum actionam?Anxietatea este una dintre cele mai des întâlnite emoții umane, iar în cazul în care aveți îndoieli în recunoașterea ei trebuie sa știți ca sentimentul care o însoțește este frica.

Anxietatea este definită și ca „teama fără obiect”, o frică de „ceva” ce își poate face apariția în viitor, pentru care nu există dovezi că s-ar putea întâmpla, dar care totuși ne determină să nu fim noi înșine și de multe ori să nu ne putem bucura de ceea ce ne aduce prezentul. În cazuri extreme, anxietatea poate ajunge la niveluri atât de înalte încât ne împiedică nu numai să ne bucurăm de lucrurile bune din viața noastră ci și să putem funcționa în condiții de normalitate. Ca în orice situație, echilibrul este valabil și aici: un grad moderat de anxietate ne ajută să fim prevăzători și să ne ferim de diverse situații care ne pot provoca rău. Peste nivelul acesta însă va începe să fie generatoare de disconfort.


Cum recunoaștem anxietatea? De unde știm că este vorba despre anxietate sau o teamă îndreptățită?


  • Anxietatea presupune o stare de neliniște si îngrijorare greu de controlat, iar pe lângă sentimentul de frică, de care putem fi mai mult sau mai puțin conștienți, există și componenta cognitivă: gândurile. O persoană anxioasă se va întreba: „ce o să fie dacă....?”. Și acesta va fi gândul generator al emoțiilor de teamă si stărilor de neliniște și insecuritate.

  • De multe ori, pot apărea și manifestări somatice - acestea sunt manifestări corporale, care au drept cauză stările emoționale ale persoanei: de exemplu, atunci când aveați emoții înaintea unui examen și simțeați furnicături în stomac, sau aveați alte simptome gastrice, tremurături, transpirații, toate acestea sunt afecțiuni somatice. Este reacția corpului la emoțiile care nu sunt „auzite” de persoana în cauză. Și pentru că emoțiile nu sunt ascultate, corpul va fi cel care va prelua „controlul” și va spune: „dau eu de știre că ceva nu e în regulă, că teama este aici, pe mine nu mă va ignora, durerea nu o ignoră niciodată”. Dacă emoțiile pentru examen nu ar fi existat, nici manifestările somatice ale corpului nu și-ar fi făcut apariția.

  • Alte simptome somatice care însoțesc starea de anxietate pot fi:

- Insomnii

- Dureri de cap

- Nervozitate

- Tremor

- Tensiune musculară

- Amețeală

- Incapacitate de relaxare

- Transpirații

- Tahipnee (respirație accelerată)

- Simptome gastrointestinale (dureri abdominale, gură uscată) și cardio-vasculare (palpitații).


Ce facem în situația în care ne dăm seama că suferim de stări anxioase?

În situația actuală, în care suntem în plină pandemie, în care libertatea de mișcare este îngrădită și la care se adaugă incertitudinea a ce se va întâmpla, cât va mai dura, nesiguranța locului de muncă, a viitorului, a lui „ce va fi...”, anxietatea devine o stare firească.


Primul impuls pe care unii dintre noi îl avem atunci când simțim că ne cuprinde teama este să o ignorăm, să o ținem sub control, să nu o lăsăm să își facă de cap. Ei bine, primul lucru pe care îl aveți de făcut într-o astfel de situație este să vă aplecați asupra ei și să îi dați atenție: este normal ca în situația asta, anxietatea să fie prezentă. Vedeți ce are să vă spună și ascultați-o până la capăt: „ce va fi dacă....?” ce? mergeți cu gândul până la sfârșit. Se va întâmpla cutare lucru. În regulă, ce voi face atunci? Și foarte important ce pot EU să fac acum? Probabil că unii dintre noi au mai multă experiență în a o ignora și a o ține sub control decât în a fi în regulă și a accepta prezența ei. Este o problema de timp și exercițiu până ce va veți obișnui cu această nouă abordare a fricii care nu vă dă pace. Reveniți în prezent, în aici si acum și vedeți ce anume vă supără aici și acum. Aruncați o privire în jurul vostru și conectați-vă la ceea ce ESTE, nu la ceea ce VA FI.


Trăim în condiții de incertitudine și asta presupune un stres în plus în viața noastră. Atunci când acesta ajunge să vă creeze dificultăți și stări de anxietate, amintiți-vă că oamenii sunt construiți într-un mod care poate tolera un grad destul de ridicat de incertitudine. Fiecare nouă zi ne aduce în viață lucruri noi, pe care nu le controlăm și nici nu am putea chiar dacă am vrea. În fiecare nouă zi avem de-a face cu lucruri incerte și nu ne îngrijorăm pentru acestea. Sau nu pentru toate. Nici nu se pune problema capacității de anticipare a tuturor problemelor ce ar putea apărea pe parcursul unei zile. Vin, le trăim, vedem cum le rezolvăm sau cum ne bucurăm de ele și...cam atât. Ideea că am deține controlul absolut asupra noastră, a vieții noastre sau a celorlalți este doar o iluzie.


De multe ori, ignorăm primele semne de anxietate și așteptăm să treacă de la sine. Uneori acest lucru se poate întâmpla, dar de multe ori persistă, se cronicizează și anxietatea devine din ce în ce mai puternică și mai greu de gestionat. Și de tratat. Nu ezitați să cereți sfatul unui specialist, al unui psiholog, psihoterapeut sau psihiatru. În situațiile acute, poate fi nevoie de medicație ce poate fi prescrisă numai de către medicul psihiatru. Nu vă supuneți inutil unui disconfort, mergeți și sfătuiți-vă cu un specialist cât mai devreme că să vă scutiți pe voi înșivă de un disconfort ce poate fi evitat.


Amintiți-vă că sunteți doar un om, cu puteri limitate și este în regulă să simțiți din când în când, teamă. Și mai amintiți-vă că „Viața nu este despre a avea în mână cele mai bune cărți, ci de a juca o mână proastă în cel mai bun mod.” („Life is not a matter of holding good cards, But of playing a poor hand well.”Robert Louis Stevenson, 1850-1894).

Dacă întâmpini probleme legate de statul în casă sau de anxietate, sau vrei sa vorbim mai multe, mă poți contacta la adresa de e-mail Alexandramaftei@yahoo.com, sau pe Facebook la https://www.facebook.com/alexandrasmaftei/.


67 views

0766440121

Bucuresti, Romania

©2017 by alexandramaftei-psiholog.com. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now