Lucrul de acasa cu Pandemie sau fărăÎn contextul actual, în care până acum ni s-a recomandat să stăm în casă și recent recomandarea s-a transformat în obligație, unul din lucrurile majore care se vor fi schimbat în viața noastră este lucrul de acasă.


Pentru unii, să lucrezi de acasă poate fi un mare lux: te trezești mai târziu, nu mai pierzi vremea în trafic, poți sa mai faci câte ceva între timp, poți lucra în pijamale! Poți lucra pe tot parcursul zilei, îți poți lua o mică pauză la prânz în care să faci alte lucruri, pentru că oricum vei lucra până mai târziu, că tot ai laptop-ul cu tine.

Pentru unii, toate acestea pot deveni la un moment dat un adevărat stres, pentru că își vor da seama ca vor lucra mai mult, că nu se simt confortabil, că se vor odihni mai puțin și calitatea somnului va scădea.


Pentru alții, poate fi un adevărat stres de la bun început: lipsa de program, de socializare, statul acasă toată ziua cu copiii în timp ce trebuie să lucrezi.

Lipsa ieșitului în lume, lipsa unei constrângeri sociale care te obligă să te aranjezi atunci când mergi undeva te poate transforma într-un adevărat „om al peșterii”. Ce sens are sa te bărbierești sau să te aranjezi dacă tot stai in casă? Sau să schimbi tricoul? Sau pijamaua? Sau de ce să te mai dai jos din pat, când poți lucra de acolo: „Ce tare! Nu visam niciodată că aș putea să trimit un e-mail de serviciu din vârful patului fără să fiu bolnav.”


Toate aceste schimbări ale rutinei zilnice și renunțarea la unele dintre ele vor avea efecte nu tocmai grozave asupra psihicului și stării de bine.

Astfel, vă propun mai jos câteva recomandări care v-ar putea ajuta să vă simțiți mai bine cu voi, în lucrul de acasă:


1. Lipsa unui program creează de multe ori disconfort și dezordine în viețile noastre. Chiar dacă nu mai sunteți chiar atât de constrâns de program, nu renunțați la el. Chiar dacă acum îl puteți relaxa, pentru că veți avea ceva mai mult timp-pe care îl câștigați de la transport să zicem- ordinea în viața de acasă este importantă: ne dă un sens, și ne face să fim mai eficienți în ceea ce vrem să întreprindem.


2. Nu renunțați la rutina zilnică: faceți în continuare lucrurile pe care le făceați și atunci când plecați la serviciu: dușul, schimbatul hainelor, deodorantul. Acestea au rolul de a vă pregăti mintea pentru o nouă etapă a zilei. Veți simți că organismul se dezmorțește, iar creierul se pregătește pentru o nouă activitate pe ziua respectivă. Dacă rămâneți în pijamale, e ca și cum nu v-ați dezlipit încă de pat, deci de somn, iar organismul va rămâne în continuare cu starea de somnolență, așteptând venirea unui impuls care să îi spună ce să facă. De exemplu dușul sau câteva exerciții fizice îl vor lămuri că e timpul să își înceapă partea activă a zilei. În lipsa acestui impuls, oricare ar fi el, va rămâne lent și fără energia pe care ar avea-o în mod obișnuit.


3. Dacă sunteți o persoană sportivă, vă puteți face o rutină zilnică de dimineață de exerciții fizice, iar internet-ul este plin de astfel de exerciții pentru absolut tot ce vreți să lucrați: fie că vreți să vă păstrați în formă, că aveți dureri de spate-care pot să apară și de la lucratul în pat sau de la lipsa de mișcare. Această rutină este bună inclusiv pentru cei care nu sunt mari amatori ai sportului: mișcarea va aduce energie organismului, va pune sângele în mișcare și vă veți simți mai vioi și mai energici.


4. Atunci când lucrați, oricât de tentant ar fi să o faceți din pat, renunțați. Deserviciul pe care vi-l faceți lucrând astfel este unul major: atunci când vă așezați în pat, creierul „se pregătește” de culcare. Atunci când veți începe să lucrați va face eforturi mari să se concentreze la ceea ce îi dați să facă, pentru că el se relaxează atunci când vă aflați acolo. Asta nu este tot. Atunci când veți vrea să dormiți și vă veți așeza în pat, creierul va fi pregătit să lucreze-pentru că asta face acolo de o perioadă- și vă va fi mult mai greu să adormiți. Creierul vostru nu va mai înțelege ce trebuie să facă și un somn neodihnitor sau chiar insomnii își pot face apariția.


5. Acum că am lămurit cum este cu lucrul din pat și că lucratul de acasă nu înseamnă lucru din pat, unde o să lucrăm? Si aici este un mic detaliu demn de luat în calcul. Dacă vreți să vă mai relaxați din când în când, atunci nu lucrați în locul în care vă relaxați. Dacă vă luați câte o mică pauză și stați să zicem la televizor, atunci ar fi de preferat sa nu lucrați în fața televizorului. Ca și în cazul lucratului din pat, lucrul dintr-o zonă de relaxare nu este indicat: din nou, creierul nu va ști dacă e rost de relaxare sau de muncă și amestecându-le, veți ajunge să nu vă simțiți nicicum bine: nu veți fi nici relaxați, nici nu veți simți că ați lucrat și satisfacția muncii va fi diminuată. Pe termen lung, nu veți mai ști cum vă simțiți și nu vă veți da seama dacă vă simțiți bine sau nu și asta vă poate aduce stări de oboseală, frustrare și disconfort. De aceea cel mai indicat este sa va faceți un colț unde să aveți biroul de lucru. Și doar acolo să lucrați. Atunci când creierul se va obișnui cu locul acela, va ști că acolo este locul de lucru și va intra imediat pe „pilot automat”, adică de lucru. Vă va fi mult mai ușor să va concentrați la ceea ce aveți de făcut.


Crearea unui spațiu separat de lucru fie că este o cameră destinată acestui scop, fie că este un mic colt într-o altă cameră, vă va fi de ajutor în treaba pe care o aveți de făcut.

Toate aceste delimitări ale spațiului în care veți sta în următoarele zile sunt foarte importante: locul de dormit, locul de relaxare, locul de lucru. Având spații diferite, creierul va ști ce să facă în fiecare dintre ele, și pentru că veți fi conectat la câte un singur lucru odată și nu la mai multe (nu veți amesteca dormitul, relaxarea și lucrul) le veți simți mai intens și vor fi cu mult mai satisfăcătoare.

Dacă întâmpini probleme legate de statul în casă sau vrei sa vorbim mai multe, mă poți contacta aici pe site in pagina Contact,

la adresa de e-mail Alexandramaftei@yahoo.com, sau pe Facebook la https://www.facebook.com/alexandrasmaftei/

153 views

0766440121

Bucuresti, Romania

©2017 by alexandramaftei-psiholog.com. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now