Yoga și psihoterapia – importanța conexiunii dintre corp și minte

Ce ar putea avea în comun yoga și psihoterapia? Par două lucruri complet diferite și totuși... În ziua de astăzi nu mai este niciun secret că mișcarea face bine nu numai corpului, dar și psihicului nostru. Un corp care este sănătos și care obține ceea ce are nevoie de la „stăpânul” său îl va recompensa pe acesta printr-o stare de bine generală care îl va ajuta pe posesorul său să ducă viața pe care și-o dorește, îl va ajuta să fie o persoană echilibrată și să poată obține lucrurile pe care și le-a propus.

Sunt multe moduri prin care putem avea un psihic echilibrat, iar două dintre ele sunt cele menționate mai sus: atât yoga, cât și psihoterapia ajută psihicului. Bine, bine, cum ajută psihoterapia psihicului este lesne de înțeles, pentru că asta face psihoterapia, dar cum ajută yoga psihicului nostru, veți întreba și pe bună dreptate.

Vă voi da un exemplu simplu referitor la felul în care funcționează creierul nostru: ați observat vreodată la cei din jurul vostru poziția corpului atunci când sunt abătuți sau deprimați? Ați observat cum aceasta este ușor încovoiată spre înainte, cum brațele atârnă pe lângă corp, picioarele par a fi de plumb, mișcările sunt lente și greoaie? Atunci când poziția corpului nostru este aceasta putem spune despre persoana pe care o privim că este supărată, deprimată. De multe ori, în ședințele de psihoterapie, una dintre recomandările pe care le fac persoanelor care suferă de depresie este aceea de a observa poziția corpului lor și de a o schimba: le recomand să se ridice în picioare (dacă stau jos), să își îndrepte spatele, să inspire aer adânc și să privească drept înainte. In felul acesta, dispoziția se schimbă. Sună pe cât de matematic, tot pe atât de ilogic.

Cum se explică schimbarea unei stări psihice doar prin schimbarea poziției corpului? Care ar putea fi legătura dintre cele două? Răspunsul este unul foarte simplu: atunci când suntem abătuți, poziția corpului nostru exprimă acest sentiment: este mai mult sau mai puțin cocoșat, iar creierul nostru știe acest lucru. Atunci când ne îndreptăm de spate, avem o poziție a corpului verticală, ca atunci când ne simțim bine, am ieșit învingători dintr-o anumită situație, din nou, creierul nostru știe acest lucru. Atunci când suntem abătuți, dar ne schimbăm poziția corpului într-una de învingător, creierul nostru știe că aceasta este poziția corespunzătoare unei stări de bine și se va simți bine. El va împărtăși starea sa de bine cu tot restul corpului. Același lucru se întâmplă și dacă vom zâmbi, pentru că din nou, creierul știe că atunci când zâmbim ni se întâmplă ceva plăcut și ne vom simți bine. Astfel, simpla modificare a poziției corpului va duce la modificarea stării de spirit.

Ce face yoga? Prin exercițiile pe care le presupune, ajută la modificarea poziției corpului. Acest lucru nu se întâmplă numai în timpul ședințelor de yoga, ci practicată în mod constant (și „constant” nu înseamnă o dată pe an) și suficient de des, veți avea o postură a corpului „corectă” și în restul timpului: când mergeți pe stradă, când stați la birou sau când desfășurați alte activități. Se poate spune că vă va ajuta să vă mențineți o stare psihică bună pe o perioadă îndelungată de timp.

Un alt lucru important pe care yoga îl aduce în bunăstarea psihicului unei persoane este respirația. Foarte rar acordăm vreo atenție felului în care respirăm: din abdomen, din piept, profund sau superficial, lung sau sacadat, dar de felul in care o facem depinde oxigenarea creierului nostru și cu cât aceasta este de mai bună calitate, cu atât ne vom simți mai bine. O bună oxigenare va menține nu numai o stare de bine generală, dar va menține și o mai bună sănătate a întregului corp. Din nou, un răspuns bun la întrebarea „cum să fac să respir corect?” este „yoga”.

Un element important în felul în care ne simțim este echilibrul hormonal. Hormonii sunt cei care ne pot face să ne simțim cu adevărat bine sau nu. Prin practicarea unui sport precum yoga se stimulează secreția de endorfine, cunoscute drept „hormonii fericirii”. Odată cu creșterea cantității de endorfine din organism, nivelul stresului din corpul nostru scade: mai puțin stres, mai multă bună dispoziție. Mai puțin stres, mai puține boli fizice, un corp mai sănătos, mai fericit și mai capabil să înfrunte obstacolele vieții, mai energic și mai dispus să își atingă țelurile propuse.

Yoga și psihoterapia nu sunt același lucru, nu se suprapun și nici nu se exclud una pe cealaltă ci din contră, se completează, ambele contribuie la starea noastră de bună dispoziție, ambele ne ajută să ducem o viață echilibrată și ne ajută să susținem efortul necesar pentru a obține ceea ce ne dorim: în timp ce psihoterapia ne ajută să ne înțelegem propriile gânduri, comportamentele noastre și ale celorlalți, schimbările de care avem nevoie pentru a deveni cea mai bună variantă a noastră, yoga se ocupă de corpul nostru și indirect, de starea noastră de bine.

Dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă să mergi la psihoterapie sau cum te poate ajuta, te aștept cu întrebări pe pagina mea: https://www.alexandramaftei-psiholog.com/contact, sau la adresa de e-mail: alexandramaftei@yahoo.com.

Îți voi răspunde cu plăcere.

--------------------

Articol redactat în colaborare cu centrul Ahimsa Studio

https://ahimsayoga.ro/

Str. Alexandru Donici nr. 10, București

0741 340 618


203 views

0766440121

Bucuresti, Romania

©2017 by alexandramaftei-psiholog.com. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now